Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zasmażane buraczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Buraczki - smak dzieciństwa, takie jak robiła Babcia,jak robi Mama... Tak robię i ja :) Mam do niech sentyment, a Wy ?

Zasmażane buraczki

Składniki:

Zasmażane buraczki

 

  • 1 kg buraków
  • 2 spore cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • wody z kiszonych ogórków (chodzi o zakwaszenie, może być cytryna, ale to już zupełnie inny smak :))
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zasmażane buraczki
Gotuję buraki (w całości i bez obierania) do miękkości, a po wystudzeniu obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Starte buraczki przekładam do garnka, dodaję masło,wodę z ogórków, doprawiam solą i pieprzem, podgrzewam na wolnym ogniu. W międzyczasie kroję drobniutko cebule ( można je zetrzeć) i smażę pod przykryciem do zeszklenia. Dodaję mąkę i robię bardzo jasną zasmażkę, cebulę przekładam do buraczków, dodaję posiekany czosnek i dokładnie mieszam. Jeszcze kilka minut podgrzewam.

Tagi:

buraki