Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Buraczki zasmażane a`la Igraszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Buraczki zasmażane to nieodłączny element jesienno-zimowych weekendowych obiadów. Drobno starte, doprawione tylko odrobiną soli, pieprzu i cukru, podkreślone sokiem z cytryny i zagęszczone tradycyjną zasmażką to wspomnienie kuchni babci, pyszotka :)

Buraczki zasmażane a`la Igraszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki zasmażane a`la Igraszki

 

Sposób przygotowania:

Buraczki zasmażane a`la Igraszki
Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około godziny lub do momentu kiedy wbity w buraka widelec wyjdzie bez problemu. Ugotowane buraki odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Przestudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W rondlu lub na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy starte buraki, sok z cytryny, szczyptę cukru i smażymy wszystko około 2-3 minut.

Buraki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy ją na patelni. Powstałe w wyniku topienia się słoniny skwarki wyjmujemy łyżką i odkładamy ( nie będą nam już potrzebne ) .

Na patelnie z tłuszczem dodajemy mąkę i stale mieszając (tak aby nie powstały grudki ) smażymy ją około 3-5 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru.

Tak przygotowaną zasmażkę wylewamy na buraki – wszystko starannie mieszamy, dusimy jeszcze 5 minut i odstawiamy na 15.

Po tym czasie buraki jeszcze raz próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. 
Buraczki zasmażane a`la Igraszki
Ugotowane i obrane buraki zcieramy na tarce o najmniejszych oczkach
Buraczki zasmażane a`la Igraszki
Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy ją na patelni
Buraczki zasmażane a`la Igraszki
Starte buraczki przesmażamy z przyprawami na odrobinie masła
Buraczki zasmażane a`la Igraszki
Przygotowaną na słoninie zasmażkę z mąki łączymy z podsmażonymi buraczkami