Sposób przygotowania:
Buraczki zasmażane a`la Igraszki
Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około godziny lub do momentu kiedy wbity w buraka widelec wyjdzie bez problemu. Ugotowane buraki odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Przestudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W rondlu lub na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy starte buraki, sok z cytryny, szczyptę cukru i smażymy wszystko około 2-3 minut.
Buraki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy ją na patelni. Powstałe w wyniku topienia się słoniny skwarki wyjmujemy łyżką i odkładamy ( nie będą nam już potrzebne ) .
Na patelnie z tłuszczem dodajemy mąkę i stale mieszając (tak aby nie powstały grudki ) smażymy ją około 3-5 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru.
Tak przygotowaną zasmażkę wylewamy na buraki – wszystko starannie mieszamy, dusimy jeszcze 5 minut i odstawiamy na 15.
Po tym czasie buraki jeszcze raz próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Przestudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W rondlu lub na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy starte buraki, sok z cytryny, szczyptę cukru i smażymy wszystko około 2-3 minut.
Buraki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy ją na patelni. Powstałe w wyniku topienia się słoniny skwarki wyjmujemy łyżką i odkładamy ( nie będą nam już potrzebne ) .
Na patelnie z tłuszczem dodajemy mąkę i stale mieszając (tak aby nie powstały grudki ) smażymy ją około 3-5 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru.
Tak przygotowaną zasmażkę wylewamy na buraki – wszystko starannie mieszamy, dusimy jeszcze 5 minut i odstawiamy na 15.
Po tym czasie buraki jeszcze raz próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.