Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Buraczki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Buraczki marynowane

Składniki:

Buraczki marynowane

 

  • 2 kg małych buraków ćwikłowych,
  • 0,7 litra wody,
  • pół szklanki 8% octu (można go zastąpić kwa
  • skiem cytrynowym – 1,5 łyżeczki),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru, po kilka nasion gorczycy lub kopru.

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczki marynowane
Buraczki dokładnie przebieramy odrzucając wszelkie warzywa uszkodzone i nadpsute, następnie myjemy i gotujemy w skórkach. Kiedy będą już miękkie, odce- dzamy, czekamy do ostygnięcia i potem obieramy ze skórki i umieszczamy w niedużych słoikach, najlepiej półlitrowych. Robimy zalewę zagotowując wodę z so- lą, cukrem i octem. Gorącą zalewą zalewamy buraczki w słoikach. Dodajemy przyprawy. Słoiki szczelnie za- mykamy i wstawiamy do dużego garnka pasteryzując je tam przez 20 minut w temperaturze 85 stopni. Po wyjęciu i ostudzeniu słoiki umieszczamy w spiżarni.

Tagi:

buraki