zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 716]

Buraczki marynowane z czosnkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Buraczki na zimę, doskonałe na barszcz lub jako dodatek do obiadu, czy sałatek.

Buraczki marynowane z czosnkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczki marynowane z czosnkiem

 

 

  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej ( nie jodowana)
  • opcjonalnie kminek i czosnek

 

Sposób przygotowania:

Buraczki marynowane z czosnkiem
Małe buraczki należy dokładnie umyć i ugotować w całości. Po ugotowaniu odcedzić , wystudzić i obrać. Wodę na zalewę gotuję, następnie dodaję ocet, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszam do rozpuszczenia się składników. Do starannie umytych i wyparzonych słoików wkładam czosnek ( 1-2 ząbki pokrojone na cząstki ) i kminek ( pół łyżeczki) ale do części, i oczywiście buraczki, dość ciasno. (Buraki z kminkiem wykorzystuję do ugotowania barszczu) Zalewam goracą zalewą, zakręcam i pasteryzuję, od zagotowania 20 minut.
Buraczki marynowane z czosnkiem
Małe buraczki należy dokładnie umyć i ugotować w całości. Po ugotowaniu odcedzić , wystudzić i obrać
Buraczki marynowane z czosnkiem
Do starannie umytych i wyparzonych słoików wkładam czosnek ( 1-2 ząbki pokrojone na cząstki ) i kminek ( pół łyżeczki)
Buraczki marynowane z czosnkiem
Zalewam goracą zalewą, zakręcam i pasteryzuję, od zagotowania 20 minut.

Tagi:

buraki