superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Buraczki na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te buraczki robię na bieżąco, bo znikają błyskawicznie i mają bardzo istotną zaletę. Uwielbiają je prawie wszystkie dzieci. Są delikatne w smaku i zdrowe.

Buraczki na zimę

Składniki:

Buraczki na zimę

 

  • ( na 4-5 słoików)
  • 6-7 buraków ( tylko tyle mieści mi się w szybkowarze)
  • 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Buraczki na zimę
Buraki kroimy na połówki i gotujemy w szybkowarze 30 minut. W zwykłym garnku trwa to oczywiście dłużej. Sprawdzamy widelcem, czy buraki są miękkie. Zostawiamy do ostudzenia i usuwamy skórkę. Buraczki ucieramy ręcznie lub w malakserze i przekładamy do miski.

Cytrynę wyciskamy i sok przelewamy do buraków. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Nie podaję proporcji bo zawsze dodaję te przyprawy smakując, czyli na wyczucie. Na taką ilość warto dodać na początek np. 1 łyżeczkę cukru i 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy całość i smakujemy.

Buraczki powinny być minimalnie słone z wyczuwalnym słodkim smakiem. Cukru zawsze dodajemy więcej niż soli.

Buraczki przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 10 minut.