Sposób przygotowania:
Buraczki na zimę
Buraki kroimy na połówki i gotujemy w szybkowarze 30 minut. W zwykłym garnku trwa to oczywiście dłużej. Sprawdzamy widelcem, czy buraki są miękkie. Zostawiamy do ostudzenia i usuwamy skórkę. Buraczki ucieramy ręcznie lub w malakserze i przekładamy do miski.
Cytrynę wyciskamy i sok przelewamy do buraków. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Nie podaję proporcji bo zawsze dodaję te przyprawy smakując, czyli na wyczucie. Na taką ilość warto dodać na początek np. 1 łyżeczkę cukru i 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy całość i smakujemy.
Buraczki powinny być minimalnie słone z wyczuwalnym słodkim smakiem. Cukru zawsze dodajemy więcej niż soli.
Buraczki przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 10 minut.
Cytrynę wyciskamy i sok przelewamy do buraków. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Nie podaję proporcji bo zawsze dodaję te przyprawy smakując, czyli na wyczucie. Na taką ilość warto dodać na początek np. 1 łyżeczkę cukru i 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy całość i smakujemy.
Buraczki powinny być minimalnie słone z wyczuwalnym słodkim smakiem. Cukru zawsze dodajemy więcej niż soli.
Buraczki przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 10 minut.