Sposób przygotowania:
Bób po bolońsku do słoików na zimęprzygotowanie

Bób wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 minut.
Ma być al dente- 3 krotna pasteryzacja zrobi resztę.
Ugotowany odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy skórki (jeżeli wam nie przeszkadzają można zostawić)
Pomidory parzymy, ściągamy skórkę i miksujemy
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw
duszenie

Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju, dodajemy marchewkę i pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy,zmiksowane pomidory i gotujemy do miękkości warzyw.
zaprawianie i pasteryzacja

Dodajemy bób i posiekany koperek- zagotowujemy, ( ja w tym momencie wyciągam łodygi tymianku) przelewamy do słoików i od razu zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut.
Po upływie 24 godzin pasteryzujemy ponownie i powtarzamy ten proces po upływie kolejnej doby.
Polecam.
SylaUla
reanja
dziekuję i polecam, bo to pyszne danie:)
iziona