SUPERPRZEPIS

Bób po bolońsku do słoików na zimę

  • 3
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Bób po bolońsku do słoików na zimę

Dzisiaj coś na co wpadłam już w ubiegłym roku- mój M nie przepada za bobem, ja z Małą możemy za to go jeść na okrągło- i tak powstał ten przepis.

Składniki:

Bób po bolońsku do słoików na zimę

 

  • 1 kg bobu
  • 2 kg pomidorów
  • 4-6 z czosnku
  • 2 marchewki (mniejsze)
  • 1 pietruszkę
  • 2 duże cebule
  • 3-4 łyżki oleju
  • garść posiekanego koperku
  • łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2-3 gałązki tymianku
  • kilka listków bazylii i oregano

Sposób przygotowania:

Bób po bolońsku do słoików na zimę

przygotowanie

Bób po bolońsku  do słoików na zimę
marchewki i pietruszkę mozna pokroić w kostkę

Bób wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 minut.

Ma być al dente- 3 krotna pasteryzacja zrobi resztę.

Ugotowany odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy skórki (jeżeli wam nie przeszkadzają można zostawić)

Pomidory parzymy, ściągamy skórkę i miksujemy

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw

duszenie

Bób po bolońsku  do słoików na zimę
Warzywa mają być ugotowane al dente, podczas 3 krotnej pasteryzacji dojdą

Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju, dodajemy marchewkę i pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy,zmiksowane pomidory i gotujemy do miękkości warzyw.

zaprawianie i pasteryzacja

Bób po bolońsku  do słoików na zimę
po dodaniu bobu i kopru całość tylko zagotowujemy

Dodajemy bób i posiekany koperek- zagotowujemy, ( ja w tym momencie wyciągam łodygi tymianku) przelewamy do słoików i od razu zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut.

Po upływie 24 godzin pasteryzujemy ponownie i powtarzamy ten proces po upływie kolejnej doby.

Polecam.


Tagi:

danie bób