Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 247]

Konfitura z czerwonych borówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najsmaczniejszy dżem jaki jadłam. Nie potrzeba żelfixu, wystarczy zwykły cukier. Jest gęsty i ma piękny kolor.

Konfitura z czerwonych borówek

Składniki:

Konfitura z czerwonych borówek

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z czerwonych borówek
Borówki przebrać, wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, a następnie sparzyć gotującą wodą. Przełożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem. Gotoać około 15 minut. Nastepnie dodać cukier i gotować kolejne 15 minut. Łyżką rozgnieść część borówek. Gotującą konfiturę przełożyć do wyprażonych, nagrzanych słoików. Ustawić słoiki do góry dnem dopóki nie wystygną.