Sposób przygotowania:
Ćwikła z chrzanem na zimę
1. Buraki ćwikłowe gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarte o drobnych oczkach. Cebulę oraz czosnek obieram i ścieram na tarce o małych oczkach.
2. Buraki mieszam z cebulą, czosnkiem oraz chrzanem. Odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce.
3. Z podanych składników gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia. Zalewę przecedzam przez sitko i dodaję do buraków. Mieszam.
4. Buraczki nakładam do słoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut.
2. Buraki mieszam z cebulą, czosnkiem oraz chrzanem. Odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce.
3. Z podanych składników gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia. Zalewę przecedzam przez sitko i dodaję do buraków. Mieszam.
4. Buraczki nakładam do słoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut.