szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warto mieć zawsze kilka słoików takich buraczków. Idealnie nadają się do sałatek, jako dodatek do obiadu, a także do doprawienia barszczu.

Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki:

Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie

 

  • 2 kg. buraczków
  • 1 litr wody
  • 1 litr octu
  • 4 szkl. cukru
  • 3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie
Buraczki gotować ok. godziny, aż będą miękkie. Wystudzić i obrać ze skórki. Większe buraki pokroić na kawałki, małe zostawić w całości.

Przygotować zalewę:

Wodę, ocet, cukier i sól przełożyć do garnka i zagotować. Buraczki powkładać do słoików i zalać gorącą zalewą. Słoiki z buraczkami gotować ok. 20 minut kawałki.