ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Buraczki z dodatkiem kminku, w zalewie- na zimę mogą być wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju obiadów.

Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę

 

  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • półtora szklanki wody
  • buraki gotowane| ok 2.5 kg
  • 1 szklanka octu 10 %
  • pół łyżeczki kminku

 

Sposób przygotowania:

Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę
Buraczki bardzo dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w dość dużym garnku, obieramy ze skór, ( najlepiej po ugotowaniu zalać je zimną wodą wtedy łupiny łatwiej odchodzą i można je obrać nawet bez noża) obrane trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich pół łyżeczki kminku i dobrze mieszamy, układamy w słoiczkach. Sporządzamy zalewę, którą zalejemy nasze buraczki : Wodę z octem cukrem i przyprawami gotujemy przez 10 min. Zalewamy gorącą zalewą buraczki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min. 
Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę
Umyte buraczki gotujemy w dość dużym garnku.
Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę
Potarte na tarce o grubych oczkach mieszamy razem z kminkiem.
Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę
Buraczki wkładamy do mniejszych słoików najlepsze są ćwiartkowe.
Buraczki z kminkiem w zalewie na zimę
Pasteryzujemy około piętnastu minut i wyjmujemy z garnka.

Tagi:

buraki