BEEA123

BEEA123

Kucharz
[Przepisów: 9]

Buraczki w zalewie (do słoików)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne .Robię je od wilu lat.Zaletą jest również duża ilość wydzielonego soku,który osobno gotuję i wykorzystuję potem do barszczu.Polecam

Buraczki w zalewie (do słoików)

Składniki:

Buraczki w zalewie (do słoików)

 

  • 7 kg buraków czerwonych (ugotować i zetrzeć)
  • ZALEWA:
  • 6 szkl. wody
  • 2 szkl.cukru
  • 2 szkl.octu 10%
  • 15 szt.ziela angielskiego i pieprzu
  • 3 listka laurowe
  • 15 szt. gożdzików
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 malych cebulek
  • 3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Buraczki w zalewie (do słoików)
Zalewę zagotować i odcedzić. Zalać starte buraczki ( ja ścieram buraczki na przemian raz na tarce o dużych raz o małych oczkach) i pozostawić na 12 godzin.Następnie do sloikow i zagotować około 15-20 minut.
BARDZO WAŻNE JEST ABY BURACZKI W ZALEWIE POZOSTAWIĆ NA 12 GODZIN.Ja raz pomyślałam ,a co tam i od razu włożyłam do słoikow i zagotowałam.Podczas gotowania buraczki i sok zbrązowiały.

Tagi:

buraki