Sposób przygotowania:
Buraczki z chrzanem 8
Buraki gotujemy w garnku w skórce . Po ugotowaniu najlepiej gorące obieramy ( Ja to gorące wrzucam do zlewu zalewam zimna woda i w rękawicach gumowy szybko obieram bo to gorące mocna ale za to skórka schodzi lekko). Po obraniu ze skórki kroimy w cwiartki buraczki . Mielę przez maszynkę na dużych oczkach . Przekładam do dużej miski metalowej , dodaje cukier ocet i sól mieszam składniki gorące jeszcze . Obieram chrzan miele go na drobnych oczkach dodaje do buraczków mieszam wkładam w słoiki i gotuje 10 minut od zagotowania wody . Potem stawiam do góry dnem na 30 minut i do piwnicy zapasy na zimę
Babciagramolka
lalunia
Nie było mnie byłam na łonie natury ależ już ci mówię .Pewnie to co ci teraz napisze wyda ci się niejasne. Cukru daje tyle aby lekko załapało nutą słodkości a octu daje też na oko zależy ile mam tych buraczków a to różnie jest musisz próbować i dopasować smak do swoich potrzeb chrzan daje już na końcu . Buraczki do obiadu jako surówkę do ziemniaków podaje. Buraczki dodaje również do śledzia np do matiasa kiedy robię je z majonezem . Moja teściowa kiedyś mi pokazała jak robić :)