motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Buraczki z chrzanem i winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Buraczki są smacznym dodatkiem do obiadu

Buraczki z chrzanem i winem

Składniki:

Buraczki z chrzanem i winem

 

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • 5 łyżek chrzanu startego
  • 50 ml wina wytrawnego
  • 2 jabłka
  • cukier
  • sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Buraczki z chrzanem i winem
Buraczki obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie odcedzamy, chłodzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy, usuwamy nasienia i ścieramy na tarce, kropimy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Buraczki mieszamy z jabłkiem i dodajemy świeżo starty chrzan oraz wino najlepiej czerwone wytrawne. Wszystko doprawiamy do smaku cukrem.