Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Buraczki z jabłkami i świeżym imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonały na zimę o interesującym smaku dodatek do dań głównych i nie tylko

Buraczki z jabłkami i świeżym imbirem

Składniki:

Buraczki z jabłkami i świeżym imbirem

 

  • 50 dag buraczków,
  • 50 dag jabłek kompotowych,
  • 40 dag cebuli,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego korzenia imbiru,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej pikantnej papryki,
  • kawałek laski (3 - 4 cm) cynamonu,
  • 25 dag cukru brązowego,
  • 500 ml octu winnego czerwonego

 

Sposób przygotowania:

Buraczki z jabłkami i świeżym imbirem
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać. Czosnek zmiażdżyć. Obrane jabłka i buraki zetrzeć na dużych otworach tarki do jarzyn. Wszystkie składniki sosu wrzucić do rondla, doprowadzić do wrzenia, przykryć i powoli - na zmniejszonym ogniu - gotować przez 90 minut. Od czasu do czasu zamieszać, pilnować aby buraczki się nie przypaliły. Gdy będą już miękkie, przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i mocno zamknąć zakrętkami wcześniej przetartymi alkoholem. Ostudzić pod kocem.