paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Buraczki z papryką na zimę.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

idealnie nadają się jako dodatek do obiadu

Buraczki z papryką na zimę. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Buraczki z papryką na zimę.

 

  • 3 kg buraczków
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 10 dag cukru
  • 4 cebule
  • 250 ml oleju
  • 250 ml octy 10%
  • 1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Buraczki z papryką na zimę.
Buraczki gotujemy w całości do momentu aż będą miękkie. Odstawiamy je do wystygnięcia. Następnie obieramy je i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebule obieramy i kroimy ją w piórka. Papryki dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd i kroimy je w paseczki. Do garnka wlewamy ocet, olej i dodajmy cukier wraz z solą. Całość mieszamy i gotujemy. Gdy zalewa zawrze dodajmy do niej cebulę i paprykę, gotujemy 5 min. Po tym czasie dodajmy buraczki i gotujemy jeszcze ok 10 min. Gorącą sałatkę wkładamy do słoików, a następnie gotujemy 5 min.
Buraczki z papryką na zimę.
tak wygląda sałatka po wyjęciu ze słoika

Tagi:

papryka