migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Buraczki tarte do słoika

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Buraczki tarte są bardzo łatwe w przygotowaniu a można je wykorzystać na wiele sposobów. Buraczki można zetrzeć na pure lub na wiórki w zależności od tego jakie lubimy i do czego zamierzamy ich użyć. Doprawiamy cukrem i octem wedle własnego smaku.

Buraczki tarte do słoika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczki tarte do słoika

 

  • ok 4 kg czerwonych buraków
  • ok 1/3 szklanki octu 10 %
  • ok 1/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Buraczki tarte do słoika
Buraczki dokładnie umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Jeśli wybieramy opcję pieczoną należy każdego buraka zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości (180 C ). Najlepiej wybrać buraczki o tej samej wielkości aby równomiernie się upiekły.

Ugotowane lub upieczone buraki obrać ze skórki. Obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na pure. Dodać sól, cukier i ocet i całość dobrze wymieszać. Spróbować i doprawić jeszcze cukrem lub octem jeśli potrzeba i ponownie wymieszać. Przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić.

Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 2/3 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.

Zostawić w garnku do wystudzenia. Z 4 kg buraków wyszło mi 7 słoików o pojemności ok 500 ml.
Buraczki tarte do słoika
Ugotowane lub upieczone buraki obrać ze skórki. Obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na pure.
Buraczki tarte do słoika
Dodać sól, cukier i ocet i całość dobrze wymieszać. Spróbować i doprawić jeszcze cukrem lub octem jeśli potrzeba i ponownie wymieszać. Przełożyć do słoiczków.
Buraczki tarte do słoika
Mocno zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 2/3 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.