Sposób przygotowania:
Buraczki tarte do słoika
Buraczki dokładnie umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Jeśli wybieramy opcję pieczoną należy każdego buraka zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości (180 C ). Najlepiej wybrać buraczki o tej samej wielkości aby równomiernie się upiekły.
Ugotowane lub upieczone buraki obrać ze skórki. Obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na pure. Dodać sól, cukier i ocet i całość dobrze wymieszać. Spróbować i doprawić jeszcze cukrem lub octem jeśli potrzeba i ponownie wymieszać. Przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić.
Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 2/3 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.
Zostawić w garnku do wystudzenia. Z 4 kg buraków wyszło mi 7 słoików o pojemności ok 500 ml.
Ugotowane lub upieczone buraki obrać ze skórki. Obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na pure. Dodać sól, cukier i ocet i całość dobrze wymieszać. Spróbować i doprawić jeszcze cukrem lub octem jeśli potrzeba i ponownie wymieszać. Przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić.
Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 2/3 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.
Zostawić w garnku do wystudzenia. Z 4 kg buraków wyszło mi 7 słoików o pojemności ok 500 ml.
SylaUla
skuter5
mocsłodkości