WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1968]

Buraczki tarte do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Buraczki czerwone ugotowane i starte na tarce na grubych oczkach, z przyprawami, zawekowane w słoikach na zimę.

Buraczki tarte do słoików

Składniki:

Buraczki tarte do słoików

 

  • 1kg buraków
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Buraczki tarte do słoików

ETAP 1:

Buraki ugotować bez obierania. Wystudzić i dopiero obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Wodę zagotować z octem, olejem, cukrem i solą.zalewą zalać buraki. Przełożyć do słoików. Zakręcić.

Pasteryzować 15 minut. Odstawić do góry dnem i wystudzić w tej pozycji, a następnie odstawić w chłodne miejsce.