szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

buraczki zaprawiane z chilli i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne buraczki z chilli i koperkiem

buraczki zaprawiane z chilli i koperkiem

Składniki:

buraczki zaprawiane z chilli i koperkiem

 

  • 1 kg małych czerwonych buraczków
  • 2 główki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 2 pęczki kopereku
  • korzeń pietruszki
  • korzeń chrzanu
  • łodyga selera naciowego
  • 1 papryczka chilli
  • 3 liście laurowe
  • 2 szklanki woda,
  • 2 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

buraczki zaprawiane z chilli i koperkiem
Czosnek obrac ze skórek.Buraki dokładnie wyszorować, przełożyc do dużego garnka,zalać wrzątkiem i gotować ok 10 minut, przestudzić, obrac ze skórki, pokroić na plasterki.Seler oczyścić, pokroic na mniejsze kawałki.Zagotować 2 szklanki wody z selerem naciowym,korzeniem chrzanu i korzeniem pietruszki oraz liśćmi laurowymi i solą.W kamiennym garnku ułóżyć warstwami, buraki, ząbki czosnku, opokrojoną w paski chilli, oraz krubo pokrojoną natkę pietruszki i koperek.Całość zalać wywarem , przykryć, obciążyć, zostawić na ok 4 dni w ciepłe miejsce, po czym wynieść do chłodu