Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Buraczki zasmażane,

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny dodatek do drugiego dania

Buraczki zasmażane, Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buraczki zasmażane,

 

  • pół kg buraków,
  • 1 cebula,
  • olej lub masło do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • szczypta kwasku cytrynowego.

 

Sposób przygotowania:

Buraczki zasmażane,
Buraki myjemy i gotujemy aż staną się miękkie. Po ugotowaniu zlewamy gorącą wodę i zalewamy je zimną i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie po wystygnięciu obieramy je ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju lub maśle . Gdy się zeszkli dodajemy wcześniej obrane i utarte buraki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą kwasku cytrynowego aby zachowały ładny kolor. w ten sposób przygotowane buraczki wymieszane z cebulą smażymy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby nie przywarły, ale się lekko podsmażyły. Powinno to trwać około 10-15 minut. Jeśli staną się zbyt suche można dodać kilka łyżek wody. Tak przygotowane buraczki doskonale smakują z wszelkimi mięsami.
Buraczki zasmażane,
Cebulkę do buraczków drobno kroimy i podsmażamy na maśle
Buraczki zasmażane,
Starte buraczki doprawiamy, dodajemy do nich cebulę i smażymy

Tagi:

buraki