Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Buraczkowa duszona kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Poszatkowana biała kapusta duszona z grzybkami leśnymi, z dodatkiem ugotowanych i startych na tarce buraczków ćwikłowych. Doskonały dodatek do obiadu.

Buraczkowa duszona kapusta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczkowa duszona kapusta

 

  • 2 małe buraki ćwikłowe
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 10 dkg mrożonych opieniek
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 łyżeczka octu sherry
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Buraczkowa duszona kapusta
Buraki zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać kapustę i rozmrożone grzyby. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do kapusty z grzybami wlać pół szklanki wody, dodać trochę przyprawy uniwersalnej. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. Do kapusty z grzybami dodać tarte buraczki i masło roślinne. Wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku cukrem i octem, w razie potrzeby odrobiną soli. Podawać np. jako dodatek do obiadu.
Buraczkowa duszona kapusta
Ugotowane obrane i starte na tarce buraczki.
Buraczkowa duszona kapusta
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Buraczkowa duszona kapusta
Poszatkowana kapusta i rozmrożone grzyby dodane do cebuli.
Buraczkowa duszona kapusta
Tarte buraczki i masło roślinne dodane do kapusty z grzybami.