Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona kapusta z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Duszona kapusta pekińska z wędzonym boczkiem i cebulą. Doskonały dodatek do obiadu.

Duszona kapusta z boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszona kapusta z boczkiem

 

  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 1,5 dużej cebuli
  • 1/4 główki bardzo dużej kapusty pekińskiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła roślinnego

Sposób przygotowania:

Duszona kapusta z boczkiem
Boczek pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka (jak boczek jest chudy, to wlać do garnka trochę oleju). Boczek lekko zrumienić. Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do boczku i zeszklić. Kapustę poszatkować, wrzucić do boczku z cebulą. Smażyć razem ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Do kapusty wlać szklankę wody, dodać cukier, masło roślinne, trochę soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jak kapusta będzie już miękka, zdjąć pokrywkę i smażyć, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu.
Duszona kapusta z boczkiem
Pokrojony w kostkę wędzony boczek rumieniony w garnku.
Duszona kapusta z boczkiem
Pokrojona w piórka cebula dodana do boczku.
Duszona kapusta z boczkiem
Podsmażona kapusta z dodatkiem masła roślinnego wody cukru soli i pieprzu.

Tagi:

kapusta