Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Duszona kapusta przygotowana w trochę inny sposób.

Duszona kapusta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszona kapusta

 

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Duszona kapusta
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli i razem je lekko zrumienić. Do cebuli z czosnkiem dodać wszystkie przyprawy i suszoną natkę. Wymieszać, chwilę razem smażyć. Dodać poszatkowaną kapustę. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Kapustę zalać szklanką wody. Dodać do niej trochę soli. Garnek z kapustą przykryć. Kapustę dusić do miękkości. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. jako dodatek do obiadu.
Duszona kapusta
Wyciśnięty czosnek dodany do zeszklonej cebuli.
Duszona kapusta
Przyprawy i suszona natka dodane do zrumienionej z czosnkiem cebuli.
Duszona kapusta
Poszatkowana kapusta dodana do cebuli z czosnkiem i podsmażana.

Tagi:

kapusta