Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Buraczkowe tagliatelle

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

nieco inna wersja domowego makaronu

Buraczkowe tagliatelle Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczkowe tagliatelle

 

Sposób przygotowania:

Buraczkowe tagliatelle
Burak ćwikłowy obieramy i ścieramy na tarce o drobnych otworach, następnie utarte buraczki przekładamy do gazy i bardzo dokładnie odciskamy cały sok, który przelewamy do przesianej mąki pszennej, dodajemy równiez szczyptę soli oraz 1 żółtko gęsi lub 2 kurze. Ciasto zagniatamy do czasu, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą cienko wałkujemy - odkładamy na 2 godziny do przesuszenia. Po tym czasie płaty ciasta delikatnie zwijamy w rulon i kroimy na ok 2cm kawałki, następnie je rozwijamy i układamy do ponownego przesuszenia. Makaron gotujemy w wrzącej wodzie do miękkości - dobry na słodko i ostro.
Buraczkowe tagliatelle
sok, który przelewamy do przesianej mąki pszennej,
Buraczkowe tagliatelle
Ciasto zagniatamy do czasu, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
Buraczkowe tagliatelle
ciasto cienko wałkujemy - odkładamy na 2 godziny do przesuszenia.