Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka z kurczaka z tagliatelle

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawka z delikatnego mięsa z udek w bardzo aromatycznym sosie, podana z Taglitelle super propozycja na sobotni obiad.

Udka z kurczaka z tagliatelle

Składniki:

Udka z kurczaka z tagliatelle

Składniki na marynatę mięsa:

  • 5 udek z kurczaka
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • Pieprz
  • Sól
  • Szczypta chili
  • 1 ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Składniki pozostałe:

  • 1 opakowanie taglitelle
  • 5 dag grzybów mun
  • 2 marchewki
  • ½ pęczka zielonej cebuli
  • Kawałek korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka z tagliatelle

I

Udka z kurczaka z Tagliatelle
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, wyjmujemy, kości, kroimy i doprawiamy przyprawami.

1. Mięso myjemy, osuszamy, zdejmujemy skórę, wyjmujemy kość i kroimy na małe kawałki. Następnie mięso solimy, doprawiamy pieprzem oraz chili, wlewamy sos sojowy jasny, wsypujemy skrobie ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

II

Udka z kurczaka z Tagliatelle
Przygotowanie mięsa oraz warzyw.

2. Imbir, czosnek obieramy, drobno kroimy, szczypiorek szatkujemy, marchewki obieramy i kroimy w pół plasterki.

3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, imbir, szczypiorek oraz marchew, smażymy 5 minut i dodajemy mięso. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w paseczki grzyby mun.

4. Podlewamy 1 szklanką wody z mieszaną z sosem sojowym ciemnym. Dusimy przez 20 minut.

III

Udka z kurczaka z Tagliatelle
przygotowanie sosu

5. Pod koniec zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozrobioną w połowie szklanki wody z dodatkiem miodu i octu ryżowego. Dwie minut gotujemy.

IV

6. Gotowe, podajemy z ugotowanym tagliatelle.

7. Smacznego.