SUPERPRZEPIS

Buraczkowo-śledziowe tartaletki

  • 5
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Buraczkowo-śledziowe tartaletki Więcej zdjęć (4)

Sałatka śledziowa z buraczkami dość często gości na Bożonarodzeniowym stole. Aby ją urozmaicić dodałam do niej ziarenka granatu! Dodatkowo urozmaiciłam sposób jej podania – z kruchym ciastem smakuje pysznie!

Składniki:

Buraczkowo-śledziowe tartaletki

CIASTO:

NADZIENIE:

  • 3 średniej wielkości upieczone buraczki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • ok 0,5-3/4 szklanki groszku cukrowego z puszki,
  • 2 podwójne płaty śledziowe (marynowane w occie),
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Buraczkowo-śledziowe tartaletki

ETAP 1

Buraczkowo-śledziowe tartaletki
Składniki ciasta umieszczamy w misce

CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut.

ETAP 2

Buraczkowo-śledziowe tartaletki
Ciastem wykładamy środek tartaletek

Schłodzone wykładamy na stolnicę i wałkujemy na gr około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi kawałkami ciasta (kołami) wyklejamy wnętrze foremek. Dno nakłuwamy widelcem.
Tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około 20 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy.

ETAP 3

Buraczkowo-śledziowe tartaletki
Pokrojone składniki sałatki łączymy ze sobą

NADZIENIE:Buraczki, ogórki i rybę kroimy w kostkę. Groszek dokładnie odsączamy. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce. Ziarenka granatu wyjmujemy. Połowę dokładamy do składników sałatki, a połowę pozostawiamy do dekoracji.

ETAP 4

Buraczkowo-śledziowe tartaletki
Całość łączymy z majonezem i doprawiamy

Do przygotowanych składników dodajemy majonez. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Buraczkowo-śledziowe tartaletki
Przestudzone spody napełniamy sałatką

Sałatką napełniamy przygotowane tartaletki. Wierzch dekorujemy ziarenkami granatu i natką pietruszki. Podajemy!


Tagi:

tarta