Sposób przygotowania:
Tartaletki śledziowe
Ciasto półkruche: Na stolnicę wsypać mąkę,dodać masło,szczyptę soli,jajko oraz śmietanę.Zagnieść w kule i ostawić do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu ciasta,rozwałkować i wykrawać tartaletki. Ciasto uformować w foremkach. Z pozostałego ciasta wykrawać gwiazdeczki.Piec w nagrzanym piekarniku ok 10-15 minut w 180 stopniach.
Cebulę obrać,opłukać i pokroić w kosteczkę. Zasmażyć na patelni. Śliwki kalifornijskie drobno pokroić. W garnuszku zagotować wodę wymieszać z kostką rosołową. Cebulkę wraz ze śliwkami przełożyć do garnuszka. Zagotować. Dodać przecier pomidorowy oraz ketchup.Wymieszać. Odlać odrobinę wywaru wymieszać z mąka i przelać ponownie do garnuszka.Filety śledziowe pokroić. Przyprawić słodką papryką oraz cukrem. Przełożyć do wywaru.Wymieszać.Wyłożyć na tartaletki. Przyozdobić gwiazdeczkami.
Cebulę obrać,opłukać i pokroić w kosteczkę. Zasmażyć na patelni. Śliwki kalifornijskie drobno pokroić. W garnuszku zagotować wodę wymieszać z kostką rosołową. Cebulkę wraz ze śliwkami przełożyć do garnuszka. Zagotować. Dodać przecier pomidorowy oraz ketchup.Wymieszać. Odlać odrobinę wywaru wymieszać z mąka i przelać ponownie do garnuszka.Filety śledziowe pokroić. Przyprawić słodką papryką oraz cukrem. Przełożyć do wywaru.Wymieszać.Wyłożyć na tartaletki. Przyozdobić gwiazdeczkami.