Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Tartaletki śledziowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świąteczna przekąska śledziowa :-)

Tartaletki śledziowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tartaletki śledziowe

 

  • Ciasto półkruche:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki śmietany
  • Dodatkowo:
  • 2 płaty śledziowe
  • 4 sztuki śliwek kalifornijskich
  • 1 cebula biała
  • 3/4 szklanka wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki ketchupu łagodnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Tartaletki śledziowe
Ciasto półkruche: Na stolnicę wsypać mąkę,dodać masło,szczyptę soli,jajko oraz śmietanę.Zagnieść w kule i ostawić do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu ciasta,rozwałkować i wykrawać tartaletki. Ciasto uformować w foremkach. Z pozostałego ciasta wykrawać gwiazdeczki.Piec w nagrzanym piekarniku ok 10-15 minut w 180 stopniach.



Cebulę obrać,opłukać i pokroić w kosteczkę. Zasmażyć na patelni. Śliwki kalifornijskie drobno pokroić. W garnuszku zagotować wodę wymieszać z kostką rosołową. Cebulkę wraz ze śliwkami przełożyć do garnuszka. Zagotować. Dodać przecier pomidorowy oraz ketchup.Wymieszać. Odlać odrobinę wywaru wymieszać z mąka i przelać ponownie do garnuszka.Filety śledziowe pokroić. Przyprawić słodką papryką oraz cukrem. Przełożyć do wywaru.Wymieszać.Wyłożyć na tartaletki. Przyozdobić gwiazdeczkami.
Tartaletki śledziowe
Najpierw należy zagnieść ciasto i wstawic do lodówki
Tartaletki śledziowe
Płaty śledziowe pokroic na kawałeczki i przyprawić
Tartaletki śledziowe
Z pozostałego ciasta półkruchego wykrawać gwiazdeczki