Sposób przygotowania:
Tartaletki z łososiem i szpinakiem
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wszystkie składniki szybko zagnieść- ciasto powinno być elastyczne. Umieścić na 1 godzinę w lodówce. Następnie ciasto wałkujemy i za pomocą foremki do tartaletek wycinamy potrzebną ilość ciasta i wciskamy je w dno oraz boli formy. Zapiekamy przez 10 min w 200 stopniach. Następnie lekko studzimy. W tym czasie przygotowujemy farsz.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA: Szpinak rozmrażamy na gorącej patelni, przyprawiamy solą pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do ostudzenia. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
PRZYGOTOWANIE SOSU ŚMIETANOWEGO: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Do miski wlewamy śmietanę, jajka, starty ser, ostudzoną cebulę oraz przyprawy. Wszytko mieszamy do połączenia składników.
PRZYGOTOWANIE TARTALETRKI W zapieczonych spodach umieszczamy porcję szpinaku, łososia i wszytko zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy ok 20 minut w 200 stopniach.
Przepis pochodzi z bloga Życie w apetycie.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA: Szpinak rozmrażamy na gorącej patelni, przyprawiamy solą pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do ostudzenia. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
PRZYGOTOWANIE SOSU ŚMIETANOWEGO: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Do miski wlewamy śmietanę, jajka, starty ser, ostudzoną cebulę oraz przyprawy. Wszytko mieszamy do połączenia składników.
PRZYGOTOWANIE TARTALETRKI W zapieczonych spodach umieszczamy porcję szpinaku, łososia i wszytko zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy ok 20 minut w 200 stopniach.
Przepis pochodzi z bloga Życie w apetycie.