Sposób przygotowania:
Wytrawne tartaletki z cukinią, porem i oliwkami
Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z solą. Dodaj kawałki masła i całość posiekaj nożem. W powstałej kruszonce zrób dołek, wbij do niego zimne żółtka i szybko zagnieć ciasto dłońmi, uformuj w kulę, owiń folią do żywności i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na kilka równych części, zrób cienkie placuszki i wylep nimi posmarowane masłem foremki. Ustaw je na blasze, nakłuj ciasto widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C, około 15 minut, aż lekko się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe, przewróć do góry dnem na wyłożoną pergaminem tacę i ściągnij foremki. Należy na nie uważać, gdyż są bardzo kruche. Pora przetnij wzdłuż na pół, a następnie na mniej więcej 1 cm kawałki. Paprykę oczyść i posiekaj w kostkę. Przygotowanego pora, paprykę i cukinię wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i smaż, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Każdą foremkę z ciasta napełnij farszem, posyp pokrojonym w kostkę serem oraz kawałkami oliwek. Przed podaniem całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez kilka minut. Tartaletki można podawać samodzielnie lub z sałatką.