Magiel Kuchenny

Magiel Kuchenny

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Wytrawne tartaletki z cukinią, porem i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tartaletki są doskonałym imprezowym rozwiązaniem. Sprawdzą się również jako ciepła kolacja lub przekąska w pracy. Kolorowo i pysznie :)

Wytrawne tartaletki z cukinią, porem i oliwkami

Składniki:

Wytrawne tartaletki z cukinią, porem i oliwkami

 

  • Kruche ciasto

 

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 120 g zimnego masła;
  • 2 żółtka;
  • ewentualnie odrobina kwaśnej śmietany.

 

  • Farsz

 

Sposób przygotowania:

Wytrawne tartaletki z cukinią, porem i oliwkami
Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z solą. Dodaj kawałki masła i całość posiekaj nożem. W powstałej kruszonce zrób dołek, wbij do niego zimne żółtka i szybko zagnieć ciasto dłońmi, uformuj w kulę, owiń folią do żywności i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podziel na kilka równych części, zrób cienkie placuszki i wylep nimi posmarowane masłem foremki. Ustaw je na blasze, nakłuj ciasto widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C, około 15 minut, aż lekko się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe, przewróć do góry dnem na wyłożoną pergaminem tacę i ściągnij foremki. Należy na nie uważać, gdyż są bardzo kruche. Pora przetnij wzdłuż na pół, a następnie na mniej więcej 1 cm kawałki. Paprykę oczyść i posiekaj w kostkę. Przygotowanego pora, paprykę i cukinię wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i smaż, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Każdą foremkę z ciasta napełnij farszem, posyp pokrojonym w kostkę serem oraz kawałkami oliwek. Przed podaniem całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez kilka minut. Tartaletki można podawać samodzielnie lub z sałatką.