Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Burger drobiowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Śmieciowe jedzenie w lżejszej odsłonie.

Burger  drobiowy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Burger drobiowy.

 

  • 0,5 kg mięsa z kurczaka
  • cebula
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • surówka:2 szklanki szatkowanej młodej kapusty
  • cebula
  • pół marchewki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • sól pieprz do smaku
  • 4 bułki
  • pomidor
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 liście sałaty

 

Sposób przygotowania:

Burger drobiowy.
Mięso drobiowe obieramy z resztek skór i tłuszczu, kroimy w kostkę i miksujemy. Dodajemy natkę, cebulę, wodę, sól i pieprz i dalej miksujemy aż uzyskamy kleistą masę. Na koniec ścieramy kawałek marchewki, wyrabiamy już dłonią. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy na suchej patelni na rumiano. Cebulę, szczypiorek drobno kroimy, marchew ścieramy i wszystko dokładnie mieszamy z kapustą. Do majonezu dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku i wylewamy na surówkę, zostawiając 1/4 sosu do smarowania pieczywa. Bułki podgrzewamy na gorącej patelni, smarujemy sosem, układamy plaster pomidora, burgera, żółty ser i całość obficie przykrywamy surówką.
Burger  drobiowy.
Mięso z dodatkami i wodą miksujemy tak długi, aż będzie lepkie i plastyczne.
Burger  drobiowy.
Do mięsa dodajemy tartą marchewkę, jednak jej ilość zależy od upodobań domowników.
Burger  drobiowy.
Na suchej patelni smażymy kotlety, co pewien czas można podlać odrobiną wody.
Burger  drobiowy.
Surówka z młodej kapusty i warzyw jest świetnym uzupełnieniem całości.