Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Burgery indycze z wędzonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Można podawać jako danie obiadowe lub jak klasyczny burger (turkey burger ) w bułce z dodatkami.

Burgery indycze z wędzonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Burgery indycze z wędzonką

 

  • 15 dag domowego mielonego z piersi indyka
  • 1 cebula
  • 3 dag tłustej wędzonki ( użyłam wędzonki bamberskiej)
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól
  • pieprz mielony
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Burgery indycze z wędzonką
Pokroić bardzo drobno wędzonkę i wysmażyć na suchej patelni na rumiano. Cebule pokroić i dorzucić na patelnię - smażyć mieszając aż się zeszkli. Do mięsa dołożyć ostudzoną wędzonkę z cebulką i wlać wodę. Wyrabiać dokładnie masę mięsną . Doprawić solą i pieprzem . Uformować dwie porcje wielkości piłek golfowych. Na patelni rozgrzać olej. Burgery spłaszczyć przed włożeniem na patelnie pilnując by brzegi były zwarte. Smażyć na rumiano po jednej i drugiej stronie dosmażając na małym gazie. * Jeżeli podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami i surówka to możemy dodać na patelnię w ostatnim momencie odrobinę masła by było czy polać ziemniaki ** Jeśli podajemy jak klasyczne burgery przygotowujemy sobie wcześniej bułki , poszatkowaną , ugniecioną i doprawioną kapustę , pokrojone pomidory i ogórki , sosy . Podgrzewamy bułki i nakładamy burgery i dodatki.
Burgery indycze z wędzonką
Wysmażyc z pokrojonej wędzonki skwarki a potem pokrojoną cebulkę
Burgery indycze z wędzonką
Mielone mięsi wymieszać ze skwarkami- cebulą- natką-
Burgery indycze z wędzonką
Uformować z wyrobionej masy miesnej 2 burgery
Burgery indycze z wędzonką
Burgery ułozyc na nagrzanej patelni- lekko rozpłaszczyć i usmazyc na rumiano