czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Burgery z groszku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Burgery z kotletami groszkowymi to smaczna bezmięsna propozycja, ciekawa odmiana od tradycyjnych mięsnych burgerów.

Burgery z groszku

Składniki:

Burgery z groszku

 

  • 2 puszki groszku lub paczka mrożonego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • konfitura z czerwonej cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz
  • słodka papryka
  • 3-4 łyżki mąki krupczatki do panierowania
  • dodatkowo:
  • 4 bułki do burgerów
  • sos czosnkowy
  • sałata, pomidor i ogórek

Sposób przygotowania:

Burgery z groszku
Groszek z puszki odcedzić, wsypać do miski i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, a mrożony wrzucić na wrzątek na kilka minut i dalej postąpić podobnie.

Cebulę posiekać i zeszklić, dodać do groszku razem z posiekaną papryczką chili, natką pietruszki i łyżeczkę konfitury z czerwonej cebuli, wbić jajko, wsypać kaszę mannę, doprawić i dokładnie wymieszać.

Z masy groszkowej uformować 4 kotlety, obtoczyć je w mące i smażyć na średnim ogniu z obu stron.

Bułki do burgerów przekroić i posmarować sosem czosnkowym, w środek włożyć sałatę, kotlety groszkowe, plasterki pomidora i ogórka.

Smacznego :)