bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne i bardzo sycące burgery kaszy jaglanej i ciecierzycy, domowymi bułkami żytnimi. Mój mąż krzywo się na mnie patrzył kiedy mu powiedziałam że będą burgery bez mięsa, ale jak spróbował, to stwierdził że już innych nie chce, polecam.

Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy

Składniki:

Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy

 

  • Składniki:
  • Burgery:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • Puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 5 łyżek otrąb owsianych
  • 1 jajko
  • Słodka papryka
  • Przyprawa chili
  • Czosnek granulowany
  • Sól himalajska
  • Olej do smażenia
  • Bułki żytnie:
  • Zaczyn:
  • 250 gram mąki pszennej typ 750
  • 250 ml letniej wody
  • 15 gram drożdży
  • Ciasto właściwe
  • 250 gram mąki żytniej typ 720
  • 50 ml. letniej wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • Papier do pieczenia
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • Sos:
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki majonezu
  • Słodka papryka
  • Przyprawa chili
  • Dodatkowo:
  • 1 cebula czerwona
  • 2 pomidory
  • Ogórek zielony
  • Kilka liści sałaty

Sposób przygotowania:

Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy
Przygotowujemy zaczyn na bułki: do miski wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy drożdże wymieszane w wodzie, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin lub na noc.

Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, ciasto zagniatamy, wyrabiamy przez 2-3 minuty, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części, formujemy w kulki, spłaszczamy dłonią, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczone bułeczki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia.

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy na sicie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski, miksujemy za pomocą blendera, dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, otręby owsiane, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Składniki sosu łączymy ze sobą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, pomidora i ogórka myjemy, kroimy w plastry, sałatę myjemy osuszamy. Bułki kroimy na pół, dolną część smarujemy sosem, układamy listek sałaty, plasterki pomidora, układamy burgery, polewamy sosem, układamy krążki cebuli i plasterki ogórka, przykrywamy wierzchnią częścią bułki.