Sposób przygotowania:
Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy
Przygotowujemy zaczyn na bułki: do miski wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy drożdże wymieszane w wodzie, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin lub na noc.
Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, ciasto zagniatamy, wyrabiamy przez 2-3 minuty, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części, formujemy w kulki, spłaszczamy dłonią, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczone bułeczki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia.
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy na sicie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski, miksujemy za pomocą blendera, dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, otręby owsiane, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Składniki sosu łączymy ze sobą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, pomidora i ogórka myjemy, kroimy w plastry, sałatę myjemy osuszamy. Bułki kroimy na pół, dolną część smarujemy sosem, układamy listek sałaty, plasterki pomidora, układamy burgery, polewamy sosem, układamy krążki cebuli i plasterki ogórka, przykrywamy wierzchnią częścią bułki.
Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, ciasto zagniatamy, wyrabiamy przez 2-3 minuty, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części, formujemy w kulki, spłaszczamy dłonią, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczone bułeczki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia.
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy na sicie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski, miksujemy za pomocą blendera, dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, otręby owsiane, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Składniki sosu łączymy ze sobą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, pomidora i ogórka myjemy, kroimy w plastry, sałatę myjemy osuszamy. Bułki kroimy na pół, dolną część smarujemy sosem, układamy listek sałaty, plasterki pomidora, układamy burgery, polewamy sosem, układamy krążki cebuli i plasterki ogórka, przykrywamy wierzchnią częścią bułki.
krevvetka
Magdalena88
Marika-
bogusia82