gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Skrzydełka smażone w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane skrzydełka podaję z ziemniakami i surówka na obiad jako danie główne. Polecam - są pyszne.

Skrzydełka smażone w cieście

Składniki:

Skrzydełka smażone w cieście

 

  • 500 gram skrzydełek z kurczaka
  • 3 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • przyprawa do kurczaka pikantna
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawa un. Kucharek
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Skrzydełka smażone w cieście

ETAP 1:

Skrzydełka smażone w cieście
Skrzydełka z kurczaka gotujemy do miękkości.

Skrzydełka z kurczaka dzielimy na części i gotujemy do miękkości w wodzie (3 szklanki) z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzamy i studzimy.

ETAP 2:

Skrzydełka smażone w cieście
Ugotowane, zimne skrzydełka przyprawiamy z obu stron.

Zimne kawałki mięsa przyprawiamy przyprawą do kurczaka.

ETAP 3:

Skrzydełka smażone w cieście
W wysokim naaczyniu roztrzepujemy jajka.

Jajka wbijamy do wysokiego naczynia i roztrzepujemy widelcem.

Wsypujemy obie mąki i przyprawę uniwersalną do smaku. Mieszamy widelcem.

ETAP 4:

Skrzydełka smażone w cieście
Przyprawione skrzydełka maczamy w cieście.

Powstałe ciasto przelewamy na talerz. W cieście maczamy przyprawione skrzydełka.

ETAP 5:

Skrzydełka smażone w cieście
Skrzydełka w cieście smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Po czym wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na jasno brązowy kolor.