dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Cappuccino z gruszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie ciasto o smaku cappuccino z gruszkami i masą śmietanową.Na niskim spodzie ciasta o smaku cappuccino wyłożyłam warstwę gotowanych gruszek. Wierzch to masa z bitej śmietany i mascarpone z cappuccino.

Cappuccino z gruszkami

Składniki:

Cappuccino z gruszkami

ciasto

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 czubata łyżka cappuccino
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 50 ml oleju
  • 50 ml mleka

gruszki

  • 3 duże gruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml wody

masa śmietanowa

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki cappuccino do masy śmietanowej
  • 1 łyżka cappuccino do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Cappuccino z gruszkami
Białka ubić na sztywną pianę.

Do drugiej miski wlać żółtka. dodać cukier, cappuccino, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej i mleko, zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy ok. 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min. Ostudzić.

Gruszki obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, wlać sok z cytryny, zagotować, dodać gruszki, gotować do miękkości, ok. 3-5 minut. Ostudzić, odcedzić z syropu, wyłożyć na ostudzone ciasto.

Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier, cappuccino i kremówkę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na gruszki, równomiernie rozprowadzić. Wierzch posypać cappuccino w proszku.

Schłodzić.