Sposób przygotowania:
Cappuccino z gruszkami
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać żółtka. dodać cukier, cappuccino, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej i mleko, zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy ok. 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min. Ostudzić.
Gruszki obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, wlać sok z cytryny, zagotować, dodać gruszki, gotować do miękkości, ok. 3-5 minut. Ostudzić, odcedzić z syropu, wyłożyć na ostudzone ciasto.
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier, cappuccino i kremówkę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na gruszki, równomiernie rozprowadzić. Wierzch posypać cappuccino w proszku.
Schłodzić.
Do drugiej miski wlać żółtka. dodać cukier, cappuccino, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej i mleko, zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy ok. 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min. Ostudzić.
Gruszki obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, wlać sok z cytryny, zagotować, dodać gruszki, gotować do miękkości, ok. 3-5 minut. Ostudzić, odcedzić z syropu, wyłożyć na ostudzone ciasto.
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier, cappuccino i kremówkę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na gruszki, równomiernie rozprowadzić. Wierzch posypać cappuccino w proszku.
Schłodzić.
SylaUla