Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto śliwkowePrzygotowanie ciasta:
Najpierw miksujemy jajko, cukier,masło, śmietanę.
Do zmiksowanych składników dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,parę kropli aromatu waniliowego.
Razem miksujemy chwileczkę na małych obrotach.
Przygotowanie czekolady:
Gorzką czekoladę drobno kroimy. Mieszamy dokładnie z ciastem.
Pieczenie ciasta:
Do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy równo ciasto.
Śliwki myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i usuwamy pestkę.
Na cieście układamy śliwki skórką do dołu lekko wciskając śliwki w ciasto.
Etap końcowy:
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 35-40 min.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Ozdabiamy gotowym lukrem.
SylaUla
Agnieszka Rec
Dziękuję bardzo :)