Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Szybkie ciasto śliwkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowo szybkie a do tego przepyszne ciasto śliwkowe wzbogacone gorzką czekoladą. Na to ciasto wystarczy zmiksować wszystkie składniki i przygotować śliwki,upiec i gotowe.

Szybkie ciasto śliwkowe

Składniki:

Szybkie ciasto śliwkowe

na ciasto:

  • 1 jajko o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szkl. cukru drobnego
  • 1/2 szkl. stopionego wystudzonego masła
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18% o temperaturze pokojowej
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu waniliowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • 20 dag śliwek węgierek
  • parę łyżek gotowego lukru

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto śliwkowe

Przygotowanie ciasta:

Szybkie ciasto śliwkowe
Wszystkie płynne składniki o temperaturze pokojowej dokładnie miksujemy

Najpierw miksujemy jajko, cukier,masło, śmietanę.

Do zmiksowanych składników dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,parę kropli aromatu waniliowego.

Razem miksujemy chwileczkę na małych obrotach.

Przygotowanie czekolady:

Szybkie ciasto śliwkowe
Do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy dokładnie

Gorzką czekoladę drobno kroimy. Mieszamy dokładnie z ciastem.

Pieczenie ciasta:

Szybkie ciasto śliwkowe
Na cieście układamy śliwki dość gęsto skórką do dołu

Do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy równo ciasto.

Śliwki myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i usuwamy pestkę.

Na cieście układamy śliwki skórką do dołu lekko wciskając śliwki w ciasto.

Etap końcowy:

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 35-40 min.

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Ozdabiamy gotowym lukrem.