cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 499]

Tort bezowy z borówkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mały torcik bezowy z borówkami amerykańskimi, przełożony kremem mascarpone. Mój urodzinowy tort znikł w pół godziny!

Tort bezowy z borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort bezowy z borówkami

Blaty bezowe

Krem

  • 250 g mascarpone (1 opakowanie)
  • 300 g śmietany 36%
  • pół szklanki cukru pudru

 

  • + dodatkowo kilka łyżek dżemu wiśniowego
  • szklanka borówek

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z borówkami

Przygotowanie blatów bezowych

Tort bezowy z borówkami
Tort bezowy: ubijanie białek z cukrem wcale nie jest trudne!

Pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Białka umieść w szklanej misie, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier.

Miksuj długo, aż powstanie kremowa, lśniącobiała masa. Następnie dodaj łyżeczkę soku z cytryny, zmiksuj krótko.

Wmieszaj (za pomocą łyżki) mąkę ziemniaczaną.

Przygotowanie bezy do pieczenia

Tort bezowy z borówkami
Tort bezowy: na papierze do pieczenia odrysuj okręgi

Na blasze ułóż papier do pieczenia i odrysuj okręgi (najprościej użyć miski, której średnica jest odrobinę mniejsza niż patera na tort). Ja zrobiłam 3 okręgi o średnicy ok 18 cm, jeśli chcesz uzyskać większy tort, zrób 2 piętra.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Piecz przez 2 godziny, następnie nie otwierając piekarnika pozostaw bezy w środku, aż do całkowitego ostygnięcia (u mnie przeleżały całą noc w wyłączonym piekarniku).

Przygotowanie kremu

Tort bezowy z borówkami
Ubijanie kremu mascarpone do tortu bezowego

Śmietanę ubij na sztywno, następnie dodaj serek mascarpone i cukier, wymieszaj dokładnie.

Ja swojego kremu nie usztywniałam (tort został zjedzony zaraz po schłodzeniu), ale jeśli chcesz, by był dobry także kolejnego dnia, warto usztywnić krem za pomocą np. żelatyny lub galaretki).

Składanie tortu

Tort bezowy z borówkami
Przekładanie tortu bezowego

Ułóż na paterze pierwszy z blatów bezowych (odwróć go "do góry dnem"). Na blat wyłóż część kremu mascarpone, a następnie dżem wiśniowy. Przykryj drugim blatem.
Powtórz czynność, a wierzch przesmaruj cienką warstwą kremu (tak, aby owoce się trzymały) i ułóż borówki amerykańskie.

Wstaw tort do lodówki na ok. 2 - 3 godziny, aby się schłodził.