Sposób przygotowania:
Tort bezowy z borówkamiPrzygotowanie blatów bezowych
Pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Białka umieść w szklanej misie, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier.
Miksuj długo, aż powstanie kremowa, lśniącobiała masa. Następnie dodaj łyżeczkę soku z cytryny, zmiksuj krótko.
Wmieszaj (za pomocą łyżki) mąkę ziemniaczaną.
Przygotowanie bezy do pieczenia
Na blasze ułóż papier do pieczenia i odrysuj okręgi (najprościej użyć miski, której średnica jest odrobinę mniejsza niż patera na tort). Ja zrobiłam 3 okręgi o średnicy ok 18 cm, jeśli chcesz uzyskać większy tort, zrób 2 piętra.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Piecz przez 2 godziny, następnie nie otwierając piekarnika pozostaw bezy w środku, aż do całkowitego ostygnięcia (u mnie przeleżały całą noc w wyłączonym piekarniku).
Przygotowanie kremu
Śmietanę ubij na sztywno, następnie dodaj serek mascarpone i cukier, wymieszaj dokładnie.
Ja swojego kremu nie usztywniałam (tort został zjedzony zaraz po schłodzeniu), ale jeśli chcesz, by był dobry także kolejnego dnia, warto usztywnić krem za pomocą np. żelatyny lub galaretki).
Składanie tortu
Ułóż na paterze pierwszy z blatów bezowych (odwróć go "do góry dnem"). Na blat wyłóż część kremu mascarpone, a następnie dżem wiśniowy. Przykryj drugim blatem.
Powtórz czynność, a wierzch przesmaruj cienką warstwą kremu (tak, aby owoce się trzymały) i ułóż borówki amerykańskie.
Wstaw tort do lodówki na ok. 2 - 3 godziny, aby się schłodził.
katarzynka455
cherry
dziękuję! :)
SylaUla