VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Carne a Portuguesa - Wieprzowina z małżami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryką i czosnkiem, z drugiej delikatność małży…

Carne a Portuguesa - Wieprzowina z małżami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Carne a Portuguesa - Wieprzowina z małżami

 

  • 300 g małży Galpeixe
  • 500 g szynki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g marchewki z groszkiem Hortex
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Carne a Portuguesa - Wieprzowina z małżami
Małże rozmrażamy na sicie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w winie, ostrej czerwonej papryce, przeciśniętym przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut. Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy rozmrożone małże i dalej dusimy (do momentu otwarcia się małży). Smacznego!
Carne a Portuguesa - Wieprzowina z małżami
Carne a Portuguesa - Wieprzowina z małżami
Carne a Portuguesa - Wieprzowina z małżami
Carne a Portuguesa - Wieprzowina z małżami