mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Carnitas - wieprzowina po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Carnitas dosłownie przetłumaczyć można jako małe kawałki mięsa. Jest to rodzaj pulled pork czyli szarpanej wieprzowiny przygotowanej na sposób meksykański. Stanowi świetny dodatek do wszelakich tortilli, burrito, tacos.

Carnitas - wieprzowina po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Carnitas - wieprzowina po meksykańsku

 

Marynata

  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kuminu
  • 1 kopiasta łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Carnitas - wieprzowina po meksykańsku
Mięso umyłam i osuszyłam. Jeśli kawałek jest gruby, należy go przekroić, żeby otrzymać płaskie kawałki o grubości ok 4cm. Przygotowałam marynatę: czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę. Przyprawy utłukłam w moździerzu.

Wszystkie składniki marynaty wymieszałam i zalałam nią mięso. Przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin.

Piekarnik rozgrzałam do 180st. Pomarańczę wyszorowałam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, polałam marynatą, na mięso położyłam pokrojoną w plastry pomarańczę, przykryłam i piekłam 30 minut, następnie zmniejszyłam temperaturę do 140stC i piekłam jeszcze 2,5h.

Podczas pieczenia mięso polewałam od czasu do czasu wytworzonym sosem. Po upieczeniu, gdy mięso było już bardzo miękkie, podzieliłam je na włókna za pomocą widelców i wymieszałamz powstałym podczas pieczenia sosem.

Smacznego!
Carnitas - wieprzowina po meksykańsku
Carnitas - mięso marynujemy w przyprawach z sokiem pomarańczowym
Carnitas - wieprzowina po meksykańsku
Carnitas - pomarańcze kroimy plastry ze skórką
Carnitas - wieprzowina po meksykańsku
Carnitas - plastry pomarańczy wykładamy na mięso
Carnitas - wieprzowina po meksykańsku
Carnitas - mięso pieczemy 3 godziny pod przykryciem