Sposób przygotowania:
Carnitas - wieprzowina po meksykańsku
Mięso umyłam i osuszyłam. Jeśli kawałek jest gruby, należy go przekroić, żeby otrzymać płaskie kawałki o grubości ok 4cm. Przygotowałam marynatę: czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę. Przyprawy utłukłam w moździerzu.
Wszystkie składniki marynaty wymieszałam i zalałam nią mięso. Przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin.
Piekarnik rozgrzałam do 180st. Pomarańczę wyszorowałam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, polałam marynatą, na mięso położyłam pokrojoną w plastry pomarańczę, przykryłam i piekłam 30 minut, następnie zmniejszyłam temperaturę do 140stC i piekłam jeszcze 2,5h.
Podczas pieczenia mięso polewałam od czasu do czasu wytworzonym sosem. Po upieczeniu, gdy mięso było już bardzo miękkie, podzieliłam je na włókna za pomocą widelców i wymieszałamz powstałym podczas pieczenia sosem.
Smacznego!
Wszystkie składniki marynaty wymieszałam i zalałam nią mięso. Przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin.
Piekarnik rozgrzałam do 180st. Pomarańczę wyszorowałam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, polałam marynatą, na mięso położyłam pokrojoną w plastry pomarańczę, przykryłam i piekłam 30 minut, następnie zmniejszyłam temperaturę do 140stC i piekłam jeszcze 2,5h.
Podczas pieczenia mięso polewałam od czasu do czasu wytworzonym sosem. Po upieczeniu, gdy mięso było już bardzo miękkie, podzieliłam je na włókna za pomocą widelców i wymieszałamz powstałym podczas pieczenia sosem.
Smacznego!