ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Wieprzowina z bambuem na ostro - chińskie smaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i prosta propozycja na chińskie jedzenie zrobione w domu

Wieprzowina z bambuem na ostro - chińskie smaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowina z bambuem na ostro - chińskie smaki

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 20 dag)
  • 1 opakowanie bambusa jak w puszce(lub pół słoika jak w słoiku firmy Rolnik)
  • 1 ostra papryczka
  • Kawałek białej części pora (ok 5 cm)
  • 2 pieczarki
  • Łyżeczka przyprawy do potraw chińskich(np.kamis, prymat)
  • 2 łyżki oleju
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka wody
  • Łyżka sezamu
  • Ew. sos sojowy ciemny

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z bambuem na ostro - chińskie smaki
Polędwiczkę kroimy na paseczki(wąskie na ok. 0,5 cm szerokości i ok. 3 cm długości) Por kroimy na ćwiartki Pieczarki kroimy na kawałeczki Paprykę kroimy na plasterki Na olej wrzucamy por, polędwiczkę i pieczarki i podsmażamy 5-10 minut pod przykryciem. Podlewamy wodą, dodajemy papryczkę, dosypujemy sezam i przyprawy i dusimy kolejne 5 minut. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody i zagęszczamy potrawę. Jak trzeba to dodajemy sos sojowy do smaku.
Wieprzowina z bambuem na ostro - chińskie smaki
Polędwiczkę kroimy w paseczki, bambusa odcedzamy, paprykę i pieczarkę oraz por kroimy. Kroimy też ostrą papryczkę
Wieprzowina z bambuem na ostro - chińskie smaki
W garnku na oleju podsmażamy por, polędwiczkę
Wieprzowina z bambuem na ostro - chińskie smaki
Dokładamy pokrojoną ostrą papryczkę i podlewamy wodą. Dodajemy przyprawy i sezam. Dusimy 5-10 minut.
Wieprzowina z bambuem na ostro - chińskie smaki
zagęszczamy danie mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie