Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Wieprzowina w ostrym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo lubię pikantne sosy, często goszczą na moim stole w połączeniu z kaszą lub kluskami śląskimi.

Wieprzowina w ostrym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieprzowina w ostrym sosie

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w ostrym sosie
Wieprzowinę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć nim mięso, odstawić na pół godziny. Olej rozgrzać mocno na patelni, podsmażyć na nim mięso, podlać wodą. Dodać kostkę mięsną, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Przyprawić do smaku, ale dość wyraziście, curry i ostrą papryką oraz pieprzem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu, zagotować. Ewentualnie doprawić kucharkiem. Podawać z kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Wieprzowina w ostrym sosie
Natarte czosnkiem mięso podsmażamy na oleju.
Wieprzowina w ostrym sosie
Mięso podlewamy wodą dodajemy kostkę mięsno ziele angielskie i liście laurowe.
Wieprzowina w ostrym sosie
Mąkę wymieszać z wodą i wlać do sosu. Sos zagotować.