Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotkać przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Goskonale komponuje się z daniami warzywnymi, mięsnymi, z dodatkiem ryżu czy też makaronem.

Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice

Składniki:

Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy je ze skórki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku obieramy. Następnie pomidory, paprykę, papryczkę chili i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut. Szynkę kroimy w 2 cm kawałki. Oprószamy ją sola i pieprzem, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Jedną czerwona paprykę oczyszczamy z nasionek i kroimy w małe kawałki. Plastry bakłażana kroimy w paski. Do garnka z adżiką wrzucamy fasolkę, bakłażana i paprykę i usmażoną szynkę wieprzowa. Wszystko zalewamy adżiką i dusimy na małym ogniu prze 20 minut. Podajemy z ryżem lub pieczywem.