AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Carpaccio z pieczonych buraczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczone buraczki smakują rewelacyjnie a carpaccio z nich to fantastyczna propozycja na przystawkę czy przekąskę.

Carpaccio z pieczonych buraczków

Składniki:

Carpaccio z pieczonych buraczków

 

  • Buraczki (ilość według uznania)
  • opakowanie jarmużu
  • olej kokosowy - odrobina do smażenia
  • musztarda francuska 1 łyżeczka
  • oliwa 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:

Carpaccio z pieczonych buraczków
Buraczki porządnie myję i osuszam, zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez półtorej godziny. Rozgrzewam patelnię i na oleju kokosowym smażę jarmuż, lekko go solę.

Wykładam na talerz. Ostudzone buraczki kroję na plasterki i układam na jarmużu.

Musztardę francuską, oliwę i ocet balsamiczny łączę ze sobą, dodaję sól i pieprz i polewam tym buraczki, posypuję po wierzchu prażonym słonecznikiem. 

Tagi:

warzywa