SUPERPRZEPIS

Pierogi z botwinką

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pierogi z botwinką Więcej zdjęć (4)

To moje pierwsze pierogi z botwinką. Co mogę napisać? Żałuję, że tak późno zdecydowałam się na ich przygotowanie, bo smakują pysznie. Ricotta i botwinka to niezwykle smaczny duet!!!

Składniki:

Pierogi z botwinką

FARSZ

  • Pęczek botwinki,
  • 200 gram sera ricotta,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Oliwa,
  • 3/4 łyżki octu

CIASTO:

  • Ok 2 szklanki mąki,
  • 1 żółtko,
  • Ok ¾ szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pierogi z botwinką

ETAP 1

Pierogi z botwinką
Rozdrabniamy, liście , łodygi i buraczki

FARSZ: Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Łodygi i liście także drobno kroimy.

ETAP 2

Pierogi z botwinką
Przysmażoną botwinkę studzimy

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone buraczki. Przysmażmy je około 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy łodygi i liście. Całość ogrzewamy do momentu jak łodygi zmiękną. Pod koniec dodajemy ocet. Gotową botwinkę zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 3

Pierogi z botwinką
Składniki na farsz razem łączymy zi doprawiamy do smaku

Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego ostudzoną botwinkę oraz koperek. Całość mieszamy doprawiając do smaku. Nadzieniem wypełniamy przygotowywane pierogi.

ETAP 4

Pierogi z botwinką
Farsz nakładamy na każde wycięte koło

CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, żółtko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy barwinkowy farsz.

ETAP 5

Pierogi z botwinką
Formujemy pierogi

Zlepiamy pierogi.
Uformowane pierożki wrzucamy na gotującą wodę (osoloną i z dodatkiem odrobiny oleju). Gotujemy je około 5 minut. Gotowe wyjmujemy, porcjujemy na talerze, polewamy przytopioną słoniną i podajemy.


Tagi:

dania pierogi