Sposób przygotowania:
Pierogi z botwinkąETAP 1
![Pierogi z botwinką Pierogi z botwinką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-botwinka-424915.jpg)
FARSZ: Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Łodygi i liście także drobno kroimy.
ETAP 2
![Pierogi z botwinką Pierogi z botwinką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-botwinka-424916.jpg)
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone buraczki. Przysmażmy je około 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy łodygi i liście. Całość ogrzewamy do momentu jak łodygi zmiękną. Pod koniec dodajemy ocet. Gotową botwinkę zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 3
![Pierogi z botwinką Pierogi z botwinką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-botwinka-424917.jpg)
Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego ostudzoną botwinkę oraz koperek. Całość mieszamy doprawiając do smaku. Nadzieniem wypełniamy przygotowywane pierogi.
ETAP 4
![Pierogi z botwinką Pierogi z botwinką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-botwinka-424918.jpg)
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, żółtko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy barwinkowy farsz.
ETAP 5
![Pierogi z botwinką Pierogi z botwinką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-botwinka-424919.jpg)
Zlepiamy pierogi.
Uformowane pierożki wrzucamy na gotującą wodę (osoloną i z dodatkiem odrobiny oleju). Gotujemy je około 5 minut. Gotowe wyjmujemy, porcjujemy na talerze, polewamy przytopioną słoniną i podajemy.