anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Carpaccio z pieczonych buraczków z serem feta i dressingiem z posiekaną świeżą miętą i szałwią.

Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą

Składniki:

Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą

 

  • buraczki średniej wielkości - 4 szt.
  • feta pokruszona - 2 łyżki
  • orzeszki piniowe - 2 łyżki
  • DRESSING:
  • świeża mięta posiekana - 2 łyżki
  • świeża szałwia posiekana - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • sól morska – do smak
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą
Piekarnik nagrzej do 190 ºC. Buraczki nieobierane umyj, osusz, każdy osobno zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku, aż będą upieczone, ale ciągle lekko twarde (możesz to sprawdzić widelcem). Gdy buraczki przestygną zdejmij z nich skórkę i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki. Przygotuj dressing: oliwę, sok z cytryny, posiekane świeże zioła i przyprawy dokładnie wymieszaj. Dodaj plasterki buraczków i odstaw na około 30 minut, aby przeszły smakiem sosu. Na talerzach rozłóż porcje buraczków w plasterkach, posyp pokruszonym serem feta i w razie potrzeby dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.