superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Cebulaczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna przekąska lub dodatek do zupy

Cebulaczki

Składniki:

Cebulaczki

 

  • 4 szklanki mąka,
  • 1 szt jaja,
  • 1 szklanka mleko 2 %,
  • 2 szt cebula biała,
  • olej do smażenia,
  • Sól,
  • pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1 łyżeczka cukier,
  • 100 ml śmietanka Rama

 

Sposób przygotowania:

Cebulaczki
Drożdże rozcieramy z odrobiną podgrzanego mleka ( około 4-5 łyżek) i dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn, resztę podgrzanego mleka, jajko, sól i pieprz. Odstawiamy pod przykryciem ponownie do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w prążki i podsmażamy na rozgrzanym oleju, ale tak aby się zbytnio nie przyrumieniła. Na koniec dodajemy śmietankę i mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na patelni. Z ciasta formujemy płaskie krązki i układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na 10-15 minut i nakładamy cebulkę. Pieczemy w 180 C aż się przyrumienią lekko.