jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Cebulaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyśmienite cebulaki na śniadanie

Cebulaki

Składniki:

Cebulaki

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 10 dag skwarek
  • 1 jajko
  • 10 dag cebuli zmielonej przez maszynkę
  • 2 łyżki maku
  • sól
  • 1/2 jajka do smarowania
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżka sera żółtego np. ementalera do posypania

 

Sposób przygotowania:

Cebulaki
Przesiać mąke, zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone skwarki, posiekać dokładnie nożem, dodać jajko, cebulę, mak i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem a później szybko rękoma. Na opruszonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubosci 1/2 cm i wyciąć szklanką krążki. Ułożyć cebulaki na posmarowanej smalcem i posypanej mąką blasze. Posmarować każdy rozmąconym jajkiem, posypać papryką i serem żółtym, pokłuć widelcem . Piec w gorącym piekarniku 200-220 stop. C. przez 10-15 minut na złoty kolor.