Klucha

Klucha

Kucharz
[Przepisów: 7]

cebulaki wg Klucha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku nadają się nawet na śniadanie lub kolację i są dużo lepsze niż takie kupione.

cebulaki wg Klucha

Składniki:

cebulaki wg Klucha

 

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 15 dag skwarek
  • 1 jajo
  • 15 dag cebuli
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • sól
  • 1/2 jaja do smarowania

Sposób przygotowania:

cebulaki wg Klucha
Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia dodać zmielone skwarki, posiekać dokładnie nożem, dodać jajko, przepuszczoną przez maszynkę cebule, mak i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem, po czym szybko zagnieść ręką. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wyciąć szklanką krążki. Cebulaki ułożyć na podsypanej mąką i smalcem blaszę. Posmarować każdy rozkłuconym jajkiem doprawić papryką i parmezanem, ponakłówać widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do ok.200 stopni przez 10-15 min. na złoty kolor.

Tagi:

mak