Sposób przygotowania:
cebularze
Cebulę pokroić drobno, posolić, włożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć, aż będzie przezroczysta i lekko zżółknie. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić aby wyrosły. Mleko zagotować z tłuszczem i ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać drożdże. Ochłodzone letnie mleko wlać powoli mieszając z mąką. Wbić jajka, dodać sól i zagnieść dość wolne ciasto. Rozwałkować podsypując mąką placek grubości około jednego centymetra. Wykrawać okrągłe placki. Spłaszczyć ręką środek placka zostawiając nieco wyższe brzegi, nakładać po łyżce ostudzonej cebuli. Brzegi placków posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i odstawić w ciepłe miejsce aby trochę podrosły. Piec w średniej temperaturze, aż się ładnie zrumienią.