Sposób przygotowania:
Cebularze wg Bogusi
Cebulę obieramy, kroimy w krążki, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy suchy mak. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i chwilę jeszcze smażymy, odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto z miski i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki i wałkujemy na małe krążki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi każdego krążka smarujemy rozkłóconym jajkiem, na środek nakładamy porcję farszu i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto z miski i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki i wałkujemy na małe krążki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi każdego krążka smarujemy rozkłóconym jajkiem, na środek nakładamy porcję farszu i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.