bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Cebularze wg Bogusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem smażonej cebuli i maku, moja rodzina bardzo lubi cebularze i często je piekę.

Cebularze wg Bogusi

Składniki:

Cebularze wg Bogusi

 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 40 gram świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • 1 kilogram cebuli
  • 2 łyżki suchego maku
  • sól, pierz
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • mąka do podsypania
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Cebularze wg Bogusi
Cebulę obieramy, kroimy w krążki, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy suchy mak. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i chwilę jeszcze smażymy, odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto z miski i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki i wałkujemy na małe krążki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Brzegi każdego krążka smarujemy rozkłóconym jajkiem, na środek nakładamy porcję farszu i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.