Sposób przygotowania:
Pyszne cebularze
>>> Robiąc te cebularze posiłkowałam się przepisem z bloga Pyzy : http://smacznapyza.blogspot.com/2013/01/najlepsze-cebularze.html <<<
1. Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki i lekko wymieszać. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Jajko wybić do miseczki i rozbełtać je. Mąkę przesiać razem z solą do miski, zrobić dołek i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione oprószyć mąką, zakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
2. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Patelnię rozgrzać, wlać olej i wrzucić cebulę po czym zeszklić ją dodając przyprawy. Po podsmażeniu cebuli dodać śmietanę i wymieszać farsz.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na w miarę równe kawałki ( u mnie wyszło 11 sztuk). Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, spłaszczyć i układać na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego krążka kłaść po porcji farszu. Wystające części ciasta posmarować mlekiem. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim cebularze a na koniec posypać płatkami chili.
4. Cebularze zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrosną piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawać gorące lub zimne. Można polać ketchupem.
1. Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki i lekko wymieszać. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Jajko wybić do miseczki i rozbełtać je. Mąkę przesiać razem z solą do miski, zrobić dołek i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione oprószyć mąką, zakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
2. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Patelnię rozgrzać, wlać olej i wrzucić cebulę po czym zeszklić ją dodając przyprawy. Po podsmażeniu cebuli dodać śmietanę i wymieszać farsz.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na w miarę równe kawałki ( u mnie wyszło 11 sztuk). Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, spłaszczyć i układać na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego krążka kłaść po porcji farszu. Wystające części ciasta posmarować mlekiem. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim cebularze a na koniec posypać płatkami chili.
4. Cebularze zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrosną piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawać gorące lub zimne. Można polać ketchupem.
Cukiereczek13
zewa
Dziękuję.
A cebularze smaczne były. Jutro chyba zrobię powtórkę, ale z podwójnej ilości składników.
-Natka-
Ja też, ja też. Uwielbiam cebularze!
zewa
Wstyd się przyznać, ale ja wcześniej cebularzy nie jadłam. Teraz będę nadrabiać bo bardzo mi zasmakowały. Oczywiście z umiarem bo wtedy w drzwi się nie zmieszczę, hi, hi :)
2milutka
zewa
:)
zbysiowa
zewa
Dokładnie tak Madziu :)
edytaha
zewa
Edytko kusiłam, bo dawno już nie ma :)